Veelgestelde vragen
Algemeen
Bij Zending over Grenzen zetten we ons in voor kansarme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost-Europa. Armoede en eenzaamheid mogen niemand buitensluiten. Samen met sponsors, donateurs en vrijwilligers laten we hen voelen dat ze er niet alleen voor staan. Onze lokale teams en kerken zoeken samen met hen naar duurzame oplossingen, zodat ze uiteindelijk op eigen kracht verder kunnen. Als christelijke organisatie willen we op deze manier Gods liefde tastbaar maken.
Als onderdeel van een internationale organisatie werken we samen met tien andere landen om onze hulp mogelijk te maken in Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Moldavië, Oekraïne en Roemenië. Vanuit onze steunpunten in deze landen coördineren we hulp aan de allerarmsten, zonder onderscheid in afkomst, geloof of politieke overtuiging.
Zending over Grenzen werkt in 6 landen in Oost-Europa: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Moldavië, Roemenië en Oekraïne. In deze landen hebben wij een goed, uitgebreid netwerk opgebouwd waardoor snel hulp geboden kan worden. De nood is in deze landen zo groot dat uitbreiden naar andere landen ten koste zou gaan van de hulp in deze zes landen.
Lees meer over onze veldlanden.
Bij Zending over Grenzen zetten we elke euro zo effectief mogelijk in om de allerarmsten in Oost-Europa te helpen. We werken transparant en efficiënt: slechts 12,4% van onze inkomsten gaat naar fondsenwerving en 2,4% naar administratie. Dit betekent dat meer dan 85% van elke gedoneerde euro direct wordt besteed aan hulpverlening.
We voldoen aan strenge normen en verantwoorden ons zorgvuldig, zodat u erop kunt vertrouwen dat uw steun daadwerkelijk het verschil maakt.
Lees meer over financiën
Ja. Zending over Grenzen is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). De giften die u naar ons overmaakt zijn voor u belastingaftrekbaar, vanaf de drempel van 1% van het inkomen.
Ook Zending over Grenzen maakt gebruik van de fiscale voordelen. Zo hoeft een goed doel met ANBI-status geen successie- of schenkingsrecht over nalatenschappen en schenkingen te betalen.
Lokale medewerkers kijken wie er het meest hulp nodig hebben. Sociale diensten, de kinderbescherming en lokale kerken brengen ons met hen in contact.
Nee, Zending over Grenzen helpt mensen die leven in schrijnende armoede, ongeacht hun geloofsovertuiging, politieke en culturele achtergrond.
Er zijn diverse manieren waarop u als vrijwilliger betrokken bij Zending over Grenzen kunt zijn:
Kleding inzamelen:
U slaat tijdelijk kleding en andere goederen op die mensen in uw omgeving langsbrengen. U heeft ruimte voor minimaal 13 zakken.Op kantoor:
Licht administratief werk en post verwerken.In het magazijn:
Kleding en andere goederen sorteren.Op beurzen:
Stand bemannen op beurzen.Presentatie:
Zending over Grenzen uitnodigen voor een presentatie in uw kerk of bij uw vereniging.
Sponsoring
Elk kind krijgt één toegewijde sponsor, terwijl een gezin maximaal vier sponsors heeft. Dit komt doordat een gezin met meerdere (schoolgaande) kinderen brede ondersteuning nodig heeft om écht vooruit te komen.
Wilt u als enige een gezin volledig ondersteunen? Dan neemt u vier sponsorschappen op zich, wat neerkomt op € 110,- per maand (4 x € 27,50). Hiermee biedt u een gezin de stabiliteit en kansen die ze hard nodig hebben.
Lees meer over sponsoring
Jaarlijks krijgt u (in september) een verslag met informatie over en foto’s van het kind of gezin dat u sponsort. Indien nodig of gewenst kan er tussentijds informatie aangevraagd worden.
Kinderen blijven in het sponsorprogramma totdat zij18 zijn geworden of hun thuissituatie voldoende is veranderd. Bij gezinnen spelen meerdere factoren een rol, zoals het vinden van een betaalde baan of vertrek naar een andere plaats. In de regel lopen we vijf jaar op met een gezin. De hulp is er namelijk op gericht dat zij na de ondersteuning zelfstandig verder kunnen gaan.
Schrijven naar uw sponsorkind is een geweldige manier om de band te versterken en te laten zien dat er iemand, zelfs op grote afstand, om hen geeft en hen steunt. Brieven van sponsors zijn vaak gekoesterde bezittingen die kinderen jarenlang bewaren. Kleine cadeautjes die eenvoudig per post verzonden kunnen worden, zijn ook mogelijk.
In het welkomstpakket ontvangt u hiervoor instructies en kaarten voorzien van uw sponsornummer. Uw post gaat mee met onze hulptransporten naar Oost-Europa.
Ja, u kunt een pakket bestellen dat in het betreffende land wordt samengesteld of zelf een pakket maken. Een zelfgemaakt pakket stuurt u naar ons kantoor in Almere, van waaruit het pakket met een transport meegaat naar Oost-Europa.
NB. Voor Oekraïne is een zelfgemaakt pakket niet mogelijk vanwege douanerichtlijnen.
De post voor uw sponsorkind of -gezin kunt u sturen naar:
Zending over Grenzen
O.v.v. (naam sponsorkind of -gezin/ sponsorcode)
Postbus 1222
1300 BE ALMERE
Ja, u kunt uw sponsorkind of -gezin ontmoeten tijdens een van onze sponsorreizen in het voor- of najaar. Deze reizen duren gemiddeld 6 tot 8 dagen. Wilt u liever zelfstandig op bezoek? Dat kan in overleg, mits u dit minimaal 6 weken van tevoren aangeeft. Ter plaatse wordt u begeleid door een lokale medewerker. De reiskosten zijn voor eigen rekening.
Bekijk hier de actuele reismogelijkheden.
Wanneer uw sponsorkind bijna volwassen is of uw sponsorgezin zelfredzaam wordt, stelt het lokale team waar nodig een ‘Project van Hoop’ op. Dit kan bestaan uit studiefinanciering, gereedschap, vee of grondstoffen—alles om de laatste stap naar een zelfstandig bestaan te ondersteunen. Wilt u bijdragen? Neem contact op met een van onze relatiemanagers voor meer informatie.
Hulpgoederen
De kosten van de transporten worden nauwkeurig afgewogen tegen de bruikbaarheid van de goederen en de hulpvraag vanuit de projectlanden. Hulptransporten helpen mensen in nood én voorkomen dat goed bruikbaar materiaal van zowel particulieren als bedrijven wordt vernietigd. De goederen zijn een welkome aanvulling op de spullen (waaronder levensmiddelen) die lokaal worden aangeschaft.
Zending over Grenzen haalt de goederen op bij de inzameladressen. Alle goederen die we vervolgens in ons magazijn in Almere ontvangen worden gesorteerd. Bruikbare goederen gaan naar arme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost-Europa.
Niet-bruikbare tweedehands kleding wordt verkocht aan sorteerbedrijven die zorgen voor een goede bestemming elders in de wereld. Mede met het laatste worden de transportkosten gefinancierd.
Ja. Heeft u een grote partij goederen, dan kunt u contact met ons opnemen. Is een partij goederen zodanig groot of komt er voedsel met een te korte houdbaarheidsdatum binnen, dan heeft Zending over Grenzen een goede samenwerking met andere organisaties.