Albanië is een van de armste landen in Europa. In de communistische periode was Albanië één van de meest geïsoleerde en economisch onderontwikkelde landen van de wereld. In 1992 kwam er een eind aan het communistische bewind. Maar nog altijd is het op politiek en economisch vlak onrustig.
Een op de drie jonge Albanezen is werkloos en degenen die wel een baan hebben, hebben vaak een erg laag inkomen. Het gemiddelde inkomen is zo’n 26 procent lager dan het gemiddelde in de Europese Unie. Voor veel mensen is het dan ook een dagelijkse uitdaging om te kunnen ronkomen. Uit een peiling in 2017 bleek dat meer dan de helft van de bevolking zou willen emigreren om in het buitenland een beter bestaan op te bouwen.
In Albanië worden veel mensen slachtoffer van mensenhandel en slavernij en er is veel criminaliteit. Vrouwen in het land hebben een lage sociale en economische status. Een groot deel van de vrouwen heeft wel eens met huiselijk geweld te maken gehad en elke maand sterft er een vrouw in Albanië als gevolg van huiselijk geweld.
Zending over Grenzen werkt in Albanië in de steden Durrës, Tirana en Berat en in omliggende dorpen. Door mensen een uitweg te bieden uit de armoede, hopen we dat Albanese gezinnen minder kwetsbaar zijn voor mensenhandel of arbeidsmigratie. In ons werk in Albanië is er bijzondere aandacht voor zaken als verslaving en huiselijk geweld. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van Bijbelstudies speciaal voor vrouwen, waar ze worden bemoedigd en geadviseerd welke stappen ze kunnen nemen als ze met huiselijk geweld te maken hebben.