“De oorlog heeft impact op ieder kind.”

De oorlog heeft een verwoestende impact op mensen, maar ook op het onderwijs in Oekraïne. Onze lokale medewerkers vertellen over de huidige situatie.

In Oekraïne is men het inmiddels gewend om elke dag en nacht stress te voelen vanwege mogelijke aanvallen. Kinderen vinden het normaal om regelmatig de schuilkelders in te vluchten op school. Veel scholen hanteren de ene week fysiek onderwijs en de andere week online les, omdat de meeste schuilkelders niet groot genoeg zijn voor alle kinderen. Helaas heeft online onderwijs een negatieve invloed op het mentale welzijn en het kennisniveau, omdat leerlingen toch het echte contact missen en er weinig controle en discipline is. Bovendien hebben de moeilijke emotionele omstandigheden een negatieve invloed op het leerproces.

Een veilige plek

Onze Naschoolse Zorg in Blahodatne, biedt uitkomst. Elke dag komen hier ongeveer 60 kinderen, waarvan inmiddels ook veel kinderen uit gevluchte gezinnen. Onze lokale medewerkster Inna vertelt: “De kinderen uit het oorlogsgebied waren zwaar getraumatiseerd. We hebben zoveel mogelijk psychologische en emotionele steun geboden en voor hen gebeden. Er waren kinderen die wel een maandlang geen contact met hun ouders hadden gehad, nadat ze hier waren aangekomen. Ze waren heel bang en doken voor ieder geluid weg. Bij ons krijgen kinderen wat ze dringend nodig hebben: de ruimte om even kind te zijn. We zorgen voor een veilige plek, bieden een lekkere lunch aan, helpen met huiswerk, bouwen aan relaties en praten over God. Veel kinderen uit kwetsbare gezinnen vinden hier liefde en zorg en we helpen hen de wereld en zichzelf te begrijpen.

Ik ben God dankbaar dat we mensen konden helpen bij trauma’s en heimwee.

Kinderen de dupe

Naast het feit dat het onderwijs te lijden heeft onder de situatie, hebben kinderen ook een zware psychologische last te dragen. De oorlog heeft grote impact op ieder kind en veroorzaakt constante stress. Veel van hun ouders of familie zitten nu in het leger en iedereen kent mensen die al overleden zijn. Gezinnen zijn uit elkaar gehaald door de oorlog en veel vrouwen werden gedwongen om naar het buitenland te vluchten. En dus hebben velen elders een nieuw leven op moeten bouwen. De verslechtering van de situatie in Oekraïne, de oorlog die maar doorgaat en het gebrek aan positieve vooruitzichten heeft ook geleid tot een verslechtering van relaties binnen families. Helaas zijn de kinderen hier vooral de dupe van zijn. Dan is het extra belangrijk dat kinderen op onze Naschoolse Zorg altijd terecht kunnen voor steun en hulp.

Hoop op nieuwe toekomst

De kinderen van gezinnen die binnen Oekraïne gevlucht zijn, raakten hier op de Naschoolse Zorg snel bevriend met lokale kinderen, ze pasten zich aan hun nieuwe omgeving aan en degenen die Russisch spraken, leerden snel Oekraïens. Inna vertelt: “Ik ben God dankbaar dat we mensen konden helpen bij trauma’s en heimwee. Mensen uit Oost-Oekraïne die hun huis en familieleden moesten verlaten, voelden zich enigszins thuis door de acceptatie en liefde van ons en de lokale bevolking. Ik hoop dat de oorlog snel stopt en dat onze kinderen weer normaal naar school kunnen, hun opleiding af kunnen maken en hun eigen land weer op kunnen bouwen.” We hopen dat de jongere generatie in een vrij land zal kunnen wonen en dat ze vrij zullen zijn om een nieuwe toekomst te bouwen.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde